Hoog bezoek in Somaliland - Reisverslag uit Mogadishu, Somalië van Agnes Driel - WaarBenJij.nu Hoog bezoek in Somaliland - Reisverslag uit Mogadishu, Somalië van Agnes Driel - WaarBenJij.nu

Hoog bezoek in Somaliland

Door: Agnes

Blijf op de hoogte en volg Agnes

11 Augustus 2006 | Somalië, Mogadishu

De afgelopen 10 dagen hebben we onze vakantie afgesloten in Somaliland, en het was een erg mooi einde van een topvakantie! Somaliland is een mooi en vooral nog ongerept land met veel potentiële toeristische trekpleisters, en wij hadden het geluk om deze vrijwel als eerste toeristen te kunnen bezoeken. Verder hebben we, vooral door de goede contacten van Khaalid, met veel interessante mensen kunnen praten over actuele thema’s die spelen in Somaliland, zoals vrouwenrechten, onderwijs en milieu.

Dit begon al op onze eerste dag in Hargeisha, toen we langs de universiteit aldaar zijn gegaan en met studenten konden praten over het onderwijs in Somaliland. Het was vooral erg leuk om het enthousiasme bij de studenten te zien en de wil die zij hebben om te studeren en hun diploma te halen.
De dag erna zijn we, na een heerlijke lunch bij de familie van Khaalid, naar Berbera vertrokken, de havenstad van Somaliland. De eerste indruk van Berbera voor mij was de hitte. De temperatuur kan er oplopen tot over de 40 graden, en echt koel wordt het zelfs ’s nachts niet. Dit is dan ook een van de redenen waarom ik op de eerste dag hier mijn westerse outfit heb ingewisseld voor een somalische; dit is namelijk ietsje koeler. Wel trok ik heel wat bekijks: ik kreeg namelijk regelmatig de vraag of ik een Somalische was en ze vonden het allemaal erg leuk om een westers meisje in een somalische outfit te zien. In Berbera hebben we met de burgemeester gepraat, voornamelijk over de ontwikkeling van de stad en de haven, en zijn we langs een visfabriek en de haven zelf gegaan. Later in de middag zijn we naar het strand gegaan, waar we lekker hebben gezwommen, zandkastelen hebben gebouwd en schelpen gezocht. Dit was ook enorm leuk, ook vooral door de ongereptheid van het strand. Het water is hier schoon en warm, en op het strand zie je overal nog krabbetjes lopen.
De volgende dag zijn we de hitte ontvlucht door naar Sheikh te gaan, een dorp op ongeveer een uur rijden van Berbera, maar waar het een stuk koeler is, doordat het in de bergen ligt. Hier hebben we in de buurt ook een basisschool bezocht waar kinderen uit de hele regio naartoe gingen, maar waar, doordat de laatste twee lokalen niet afgebouwd waren, de kinderen niet verder konden leren dan groep 6 (voor de laatste 2 jaar school moeten ze momenteel naar Sheikh zelf, wat voor de kinderen meer dan 2 uur lopen is). Hierdoor haalden de meeste van de kinderen hun diploma niet en konden dus ook niet verder leren. Dit soort problemen kom je hier vaker tegen, en we hebben om deze school te steunen 600 dollar gegeven met zijn allen, en Theo wil zelfs gaan proberen om in NL het volledige bedrag wat nodig is om de school af te maken in te gaaan zamelen.
’s Avonds waren we weer terug gegaan naar Berbera, en de volgende dag zijn we weer terug naar Hargeisha gegaan, omdat de hitte echt te erg was.
De laatste dagen hebben we in en rond Hargeisha doorgebracht. We hebben op verschillende plekken rond Hargeisha rotstekeningen van 5000 jaar oud bezocht, die erg goed bewaard waren gebleven. Verder hebben we in Hargeisha veel familie van Khaalid ontmoet en bezocht, wat erg leuk was!

Afsluitend kan ik zeggen dat de afgelopen 8 weken echt top waren, ook zeker door mijn reisgenoten! Dus mannen, bedankt voor de toptijd!!!
Verder wil ik ook iedereen bedanken voor de leuke reacties, en ik hoop vele van jullie nog te zien in de komende twee weekjes!
Tot over 3 dagen!!

• 11 Augustus 2006 - 18:50

Thomas.:

Hey Agnes, kom je in je Somalishce outfit een keer een bakje koffie drinken?

• 11 Augustus 2006 - 18:54

Camille:

Hola Guapa,

que haces por alli? cuanda vuelvas a holanda? cuidate mucho y disfrutas...

un abrazo fuerte

• 11 Augustus 2006 - 18:58

Bart En Jose:

We zijn erg benieuwd naar je Somalische outfit, niet aandoen als je gaat vliegen want ze zijn hier nogal zenuwachtig op het vliegveld.Tot maandag

• 11 Augustus 2006 - 19:36

Tante Maartje:

Lieverd, hartelijk bedankt voor alle fantastische reisverhalen. Je hebt ons een beetje meegenomen op jullie reis. Ik ben blij, dat het voor jullie alle verwachtingen heeft overtroffen en wens jullie een goede reis terug. Ik spreek je gauw en doe de groeten aan je reisgenoten. Veel liefs van Maartje

• 11 Augustus 2006 - 22:52

Thea:

Een mooi verhaal Agnes en wat ben ik jaloers op alles wat jullie gezien en meegemaakt hebben. Ben heel benieuwd naar je Somalische outfit, laten zien hoor!!!! Veel liefs een goede reis en tot maandag.

• 12 Augustus 2006 - 18:21

Willemijn.:

Hoi Agnes .
    Het was nog niet einde van je reisverhalen weer genoten en weer WELKOM THUIS!
    Jan&Willm.

• 12 Augustus 2006 - 20:21

Ria:

Ha nichtje, het avontuur "Agnes in Afrika" zit erop, op naar het volgende avontuur "Agnes en de Zonnetempel". Misschien ooit in de toekomst "De maanavonturen van Agnes" .... moet kunnen en ik blijf ze volgen.
    Zie je snel, kusjes Ria

• 14 Augustus 2006 - 08:09

Tibor:

Hey Agnes,

Klinkt als een hele gave reis, ik hoor graag je perosonlijke verhalen. Over drie dagen terug, dat klinkt als vandaag. Huiseten? ;-)

Groet,

Tibor

• 27 Augustus 2006 - 20:50

Ellen Kingma:

een heel goede reis en verblijf toegewenst en je ouders sterkte met al weer een afscheid

• 07 September 2006 - 17:09

Thea:

Agnes wat een geweldige mooie foto's en wat een avonturen, vliegen over de Nasca-lijnen sandboarden moutainbiken, toe maar, Jullie zijn nog maar amper begonnen en je hebt al veel gezien en gedaan. En nu aan de slag in Cochabamba, ben benieuwd wat jullie uiteindelijk gaan doen. Heel veel succes en geniet met volle teugen, veel liefs en ik kijk weer met genoegen uit naar jullie verdere berichten en foto's.

• 07 September 2006 - 23:47

Eelke:

Nou aggie, wat kan ik er nog aan toevoegen! het genoegen was geheel wederzijds!! (heb je verhaal nog niet eerder kunnen lezen) Ondertussen zit je al in Bolivia en hoop dat jullie daar ook een toptijd gaan hebben. Zal ook zeker nog even langs komen hobbelen!

veel plezier en succes met de stage!
    Eelke

• 02 Mei 2007 - 13:25

Mooi:

ik vind dat de somaliche uotfit je goed staat maar hoe was die reisnaar somaliland ik ben ook een keer naar somaliland geweest het is een mooi land

Agnes

Op deze site staan mijn reizen buiten Europa beschreven. In de zomer van 2005 ben ik mijn vriendin Roxane op gaan zoeken in Maleisie. Samen hebben we hier in 4 weken Maleisie, Singapore en Thailand bezocht. In 2006 ben ik in de zomer 2 maanden naar Oost Afrika gegaan met 4 vrienden. Hoogtepunten van deze reis waren de beklimming van de Kilimanjaro, raften op de nijl, safari in Tanzania, bezoeken berggorrilla´s in Rwanda, autorit door Ethiopie en bezoek aan Somaliland. Na deze reis ben ik voor 4 maanden vertrokken naar Zuid Amerika, waar ik 3 maanden stage heb gelopen in Cochabamba, en waar ik ongeveer een maand door Peru en Bolivia heb gereisd.